Viden om vand

Vidste du

Forbrug: at en person bruger i gennemsnit ca. 131 liter vand pr. døgn, hvoraf størstedelen går til bad, rengøring, tøjvask og toiletskyl.
Vores krop: at 60 – 70 % af vores krop består af vand, og man regner med, at voksne dagligt skal indtage mindst 2 liter vand og børn mindst 1 liter vand. I forhold til legemesvægten er væskebehovet således størst hos børn. Ældre får med alderen aftagende nyrefunktion og får derfor også behov for forholdsvis større væskeindtagelse for at kunne udskille affaldsstofferne.
Vaskeanvisninger: at en gennemsnitsdansker bruger ca. 5000 liter vand og ca. 90 kwh om året til tøjvask. Der er mange muligheder for at begrænse dette forbrug. Læs anvisninger her.
Vandets hårdhed: at vandet i Højmark har en hårdhedgrad på 4-8 dH. Det er blødt vand, hvilket bl.a. betyder vores sæbeforbrug ikke behøver være så høj.
Pas på drikkevandet: at hvis indholdet af nitrat eller sprøjterester i vandet bliver for højt, bliver vandværket nødt til at investere i specielle anlæg til at afværge forurening. Herved stiger prisen på vandet. Derfor pas på drikkevandet!

Få mere viden om vand

Forbruger-tips og info

Under menuen “Viden om vand” finder du miljøtips og generel info om drikkevand og grundvand. 

https://dvn.dk
Få mere at vide

Søg viden i lovgivningen og en masse gode artikler med facts omkring vand og forbrug. Søg også i analyseordbogens forklaringer.

https://vandguiden.dk
Statens videnscenter

Der bliver hele tiden forsket og der kommer ny viden. Læs her og gå på opdagelse i viden om vandets kredsløb, geologien og meget andet.

https://www.geus.dk
Danmarks miljøportal

En fælles offentlig portal med miljødata, arealanvendelse - om grundvand, boringer og natur.

https://miljoeportal.dk
forbrug.dk

Den offentlige forbrugerportal, hvor du kan søge i lovgivningen, læse om dine forbruger rettigheder og meget andet.

https://www.forbrug.dk
Vand i skole

 En åben invitation til tværfagligt samarbejde og vidensdeling. Et projekt i samarbejde med skoler, lokale vandværker og fagfolk.

https://vandiskole.dk